.
Η σύγχρονη Τέχνη έχει αμήχανη σχέση με το κοινό της. Και με τον εαυτό της. Αυτό δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε αρνητικά ή θετικά. Ότι και να πούμε η συζήτηση αυτή μένει ανοικτή. Τα έργα που μας αφορούν τα αναγνωρίζουμε.

Ένα έργο είναι κάτι τιποτένιο. Ένα έργο μπορεί να αλλάξει μια ζωή. Οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει μια ζωή είναι έργο. Ένα έργο μιλά ότι κι αν κάνουμε. Δε σωπαίνει ποτέ. Θα σωπάσει όταν σωπάσουμε εμείς. Ένα έργο μιλά πολύ σοβαρά. Μαζεύει κι αποτυπώνει τις πιο μεγάλες μας αντιφάσεις και τις διηγείται με αφέλεια.

Συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν πως κάθε έργο τέχνης συνειδητά ή όχι προτείνει μια κοσμοαντίληψη. Πολλά έργα τέχνης, σήμερα, αρνούνται το νόημα και το μήνυμα. Οι λόγοι είναι πολλοί και η αποτυχία του εγχειρήματος δεδομένη χωρίς αυτό να αναιρεί την αξία μιας τέτοιας πρόθεσης. Προτιμώ όσους αποτολμούν αυτήν την διαδρομή γιατί αισθάνονται το βάρος του νοήματος και των αιτιών, την απάνθρωπη μηχανική του κόσμου. Αυτούς τους οδηγεί η διαίσθηση πως δεν φτάνεις στον Λόγο με τις αιτίες.
Μια άλλη μερίδα ξεκινά από την συγκεχυμένη πεποίθηση πως ο κόσμος και η ζωή δεν έχουν απαραιτήτως νόημα. Έτσι χαλαρά ρε παιδάκι μου. Με ένα πνεύμα αναβολής που ο «πολιτισμός» και η «τέχνη» διευκολύνουν με τις τελετές και τα γεγονότα τους. Το σχετικό αφήγημα λέει κάτι όμορφο κι απελευθερωτικό. Τα σωματίδια του κόσμου συναντιούνται στις τροχιές τους, κύμματα-κύμματα και χορεύουν μέσα στο χρόνο χωρίς κάποιο σκοπό, κι αυτό που εμείς θεωρούμε σαν εαυτό είναι πιθανά ένα παιχνίδι του τυχαίου. Όσο ανεπαρκής μου φαίνεται αυτή η θεώρηση τόσο προβληματική μου φαίνεται και η άκαμπτη, ανταγωνιστική της, πως όλα έχουν ένα νόημα και ένα σκοπό, ορισμένα από πριν.
Είναι επίσης πολλά τα έργα που δεν έχουν αρχή και τέλος, έργα που αποτελούν μέρος ενός τραγουδιού που κανείς δεν θα ακούσει ολόκληρο. Μαγικά ερείπια μιας αγάπης ή μιας ερώτησης που πληγώνουν όποιον τα κοιτά. Κάποια άλλα έργα, όμως, φαίνεται να αστοχούν. Μοιάζουν να απαντούν σε ερωτήσεις που δεν αγκάλιασαν με αρκετό πάθος ή τόλμη ή διαύγεια. Πολλά από αυτά τα έργα είναι κουραστικά και βαρετά, κάποια είναι ανεπαρκή ακόμα κι αν θεωρητικά μοιάζουν σωστά.
Ότι και να πούμε η συζήτηση αυτή μένει ανοικτή. Τα έργα που μας αφορούν τα αναγνωρίζουμε.