Η Συμμετοχή μου στην πρώτη Αθηναική παρουσίαση του διεθνούς ερευνητικού εγχειρήματος: Locus Solus, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Για το εγχείρημα(project) Locus Solus θα βρείτε στοιχεία στο ιστολόγιο του εδώ και στον «Ιστότοπο» της Out of the Box Intermedia που το προκάλεσε εδώ… το όνομα του το παίρνει από το ομώνυμο κείμενο του Roussel. Μια ιστορία γεμάτη ιστορίες, ευφάνταστες απρόβλεπτες και απρόκλητες. Ένας ιδιαίτερος οικοδεσπότης ξεναγεί διαδοχικά ομάδες επισκεπτών στην έπαυλη του που ονομάζεται (τι άλλο;)Locus Solus, δηλαδή Μοναχικός ή Μοναδικός Τόπος.

O Raymond Roussel είναι μια εμβληματική μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γόνος μιας πολύ πλούσιας οικογένειας του Παρισιού, με ευαίσθητη πνευματική-ψυχική υγεία, ομοφυλόφιλος, γεμάτος ανώδυνα παράδοξα και παραδομένος με πάθος στην γραφή και την μουσική. Έζησε περιμένοντας όλη του την ζωή την αναγνώριση του κοινού, που δεν ήρθε ποτέ…

O Raymond Roussel ταξίδευσε σε όλο τον κόσμο αλλά πάντοτε προτίμησε να μείνει στο ξενοδοχείο του, υπάρχουν ιστορίες που αγγίζουν τα όρια του πιστευτού, τόσο υπερβολικές ακούγονται, για το πόσο κοντά πήγαινε και πόσο μακριά έμενε από τους διάφορους τόπους που «επι-σκεφτόταν». Έφερε την έννοια του ταξιδιού στα όρια της, κάνοντας την διάφανη, κάνοντας τον χώρο σχετικό, συζητήσιμο.
Το Συγκεκριμένο έργο διαστάσεων 30*20*15 αποτελείται από χαρτί σύρμα προετοιμασμένα χαρτιά κόλες σύρματα και leds(φωτάκια). Είναι μια μικρογραφεία ενός δωματίου στο οποίο ένα διάφανο πρόσωπο του Roussel κατοικεί και στους τοίχους του εμφανίζονται τρεις διαφορετικές σκιές του σε διαφορετικές καταστάσεις. Το έργο αποτελεί αναφορά σε εμπειρία που είχε νέος ενώ έγραφε και ακτίνες φωτός γέμισαν το δωμάτιο προκαλόντας του αναμικτα αισθήματα φόβου και μεγαλοφυίας..
Ο Τίτλος του έργου γραμμένος στον τοίχο ήταν «Η Επίσκεψη». Ο υπότιτλος είναι κάπως επεισοδιακός:

«Η Σκιά του Κου Rousselενώ επισκέπτεται… Ενώ κινεί το πνεύμα του με την νοσταλγία του Άλλου Φωτός. Ενώ τον παρακολουθεί το ζοφερό μπαλόνι των ελεύθερων λέξεων. Ενώ.. …ανακαλύπτει στην καιόμενη Πάρνηθα προσωπική α-λήθεια. Ενώ… …αγγίζει τον νου μια άγνωστη πρόθεση μεταμφιεσμένη σε φεγγάρι. Η σκιά του Κου Roussel κ.α. »